UVOD
Tento navod sluzi kazdemu, kto by chcel uploadovat hry, pripadne uz uploaduje, ale chce sa zlepsit. Chvilu som rozmyslal, ci tento navod vobec pisat alebo nie. Dovodom je ten, ze samotne uploadvanie je porusovanie zakona a KAZDY kto uplaoduje hodne aj riskuje. Preto by tento navod mohli mnohi brat ako navadzanie na trestny cin. Preto nech si kazdy vopred dobre rozmysli, ci to chce robit a ci mu to za to stoji. Samotne stahovanie uz je uplne legalne (nie ako p2p, napriklad torrenty). Teda som svoju povinnost vykonal a na vsetky rizika vas upozornil. Dalej je to len a len na vas....
CO BUDEME POTREBOVAT
Ak uz pisem tento naod, tak to zoberme "od podlahy". Teda od nacitania disku az po vlozenia odkazov na download do prispevku. V prvom rade treba teda program/y, cim ten disk sa spravne nacita na dalsie spracovanie. U dvd medii tu je DVD Decrypter (alebo uz najnovsie uz zvlada aj nastupca ImgBurn) u cd budem preferovat Alcohol 120%. Na zabalenie vytvoreneho image (obraz disku) budeme potebovat Winrar, na vytvorenie kontrolneho suctu (sfv) este Total Cmmander a na samotne uplaodvanie niektory z programov na upload, podla moznosti original zo strankyyk, kde chcete uplaodvat (napr.na Rapidshare to je Rapiduploader).
AKO VYTVORIT IMAGE
Toto je jedna z najlahsich casti celeho procesu. Staci vlozit disk do mechaniky a podla potreby (ci je to cd alebo dvd) spustit program na vytvorenie image. U dvd ako som uz vysie spominal pouzijeme DVD Decryper. Hore na liste si najdite volbu "create ISO" a potvrdime (teda vytvorit ISO). Myslim, ze take veci ako kde ulozit subor a pod. mozeme vynechat. U cd medii na tento ucel pouzijeme Alcohol 120%, kde okrem volby vytvorenia image este musime potom vo volbach vybrat profil PlayStation 2. U dvd nam takto vznikne ISO a u cd 2 subory MDS a MDF. V pripade potreby ich mozete aj po vytvoreni premenovat lubovolne, len ich pripony nesmiete zmenit. Napr. dvdimage.iso premenujete na buldozer.iso....
AKO SPRAVNE ZABALIT IMAGE NA UPLOAD
Tu je hlavny problem zacinajucich uploaderov. Zbytocne spekuluju s roznymi programami a uplne zbytocne sa snazia image stlacit na minimum. Dostavam mnoho otazok, ze ako sa mi podarilo danu hru tak enormne stlacit a pod. Nie je to ani moja zasluha a ani programu. Vsetko zalezi na strukture hry, teda obsahu disku. Videa, zvuky a obrazky sa nedaju skoro vobec stlacit, tie uz su vlastne v komprimovanej forme (tak ako jpg obrazok uz nestlacite, podobne ako dvd filmy). Preto je zbytocne experimentovat a pouzivat napr.7zip. Preco prave WInrar? Je to velmi jednoduche. Je to jeden z najkvalitnejsich komprimacnych programov a hlavne je najviac rozsireny. A o to nam teraz ide. Hoci aj najvacsi analfabet si stiahne vas upload, musi to vediae bez problemov rozbalit. A ci usetrite roznymi experimentami par MB, je v tomto pripade od veci. Ked som sam testoval, aky bude rozdiel medzi max.kompresiou a minimalnou, u 4GB iso to bolo doslova par MB. Podobne som pochodil aj so 7zip.
Samotny postup.... Za predpokladu, ze mate uz Winrar naistalovany, potom kliknite na ISO pravym tlacitkom mysky a zvolte volbu "pridat do archivu". Spusti sa Winrar a postupne si vysvetlime, co a ako spravne nastavit:
***prvy panel s nastaveniami: obecne
- meno archivu - je to ta velka kolonka, kde si mozeme pomenovat jednotlive archivy lubovolne (netreba ale zabudat, ze na konci musi byt .rar), napriklad image.iso po spusteni komprimacie bude mat nazov image.rar a ten mozeme napriklad premenovat na buldozer.for.console-power.com.rar
- metoda kompresie - tu staci zvolit "najrychlesi", je uplne zbytocne davat vyssiu, rozdiel bude i tak len minimalny, ale cas za ktory sa kompresia spravi, je uz citelna.
- rozdelit archiv po... - tu musite zvolit uz podla uvazenia velkost partov, vacsina voli maximum, co server kde budete uploadovat zoberie. Napriklad na Rapidshare je to 200MB (aspon v momente pisania tychto riadkov). Netreba ani presne pisat cislo v bytoch (napr.200 000 000), ale v MB. Teda pre Rapidshare to bude "200m". Presne ako som napisal, kde pismenko m da prave pokyn Winraru, ze sa jedna o velkost v MB
- pridat zaznam pre opravu dat - tato volba je medzi zaskrtovacimi polickami na pravej strane, nie je to sice nutne, ale je to velmi uzitocne. Ak uz z hocijakeho dovodu sa part zle uploadne/stiahne, nebude nutne potom pre downloadera opatovne stahovat (alebo pre vas opatovne uplaodat), priamo vo Winrare sa dany diel da opravit.
***druhy panel s nastaveniami: pokrocile
- vpravo hore si mozete nastvait v "zaznam pre opravu dat" velkost v percentach, kolko ma Winrar pridat pri pakovani, aby sa v pripade potreby dal vadny diel opravit. Standard je 1%, ja vacsinou davam 2% (ked to robim ja - vacsinu mojich uplaodov ale nebalim sam, preto to tam nenajdete - to uvadzam iba pre tych, ktory by teraz chceli mudrovat, ze tak nerobim)
- nalavo v strede je volba "delene archivy" - tu ak chcete balit ako "velke release groupy", zaskrtnite "stary styl...". Je to iba rozdielne pomenovanie dielov. Pri normalnom baleni (ak to nezasktnete) su nazvy dielov s koncovkami "buldozer.part1", "buldozer.part2" atd. Pri starom style delenia (ked to zaskrtnete), budu diely delene nasledovne: "buldozer.rar", "buldozer.r00", buldozer.r01" atd.
- nastavit heslo - nachadza sa hned napravo od delenia archivov. Tu si mozete nastavit heslo, ked svoj upload chcete chrait. Ja ale doporucujem NEPOUZIVAT hesla, lebo len zbytocne zvysuje riziko vyskytu chyb pri rozbalovani. Ked chcete mat pri uploaded svoj "podpis", radsej ho zahrnte rovno do nazvu partov, ako to robit pomocou hesiel
***posledny panel s nastaveniami: komentar
- vsetko vlastne uz mame nastavene a nic ine menit/nastavovat netreba. Jedina vec, ktoru podla potreby este mozete vyuzit je prave posledny panel s komentarom. Tu mozete dat odkaz na nejaku straku, napisat heslo, popis a pod.
AKO A PRECO VYTVAORAT KONTROLNY SUCET
Kazdy, kto uz niekedy stiahol nejaku hru s chybnym partom vie, ake su to nervy. Aby sa dalo presne zistit, ci downloader ma dobre stiahnute vsetky casti uploadu a pripadne ktory je presne vadny, doporucujem ku kazdemu uploadu, ktory ma viac ako 2 diely, vytvarat pomocny subor .sfv. Winrar ma obcas tentenciu hlasit ako chybny iny diel ako tomu naozaj je (napriklad susedny). Ako to urobit... Subor .sfv sa velmi jednoducho da vytvorit v programe Total Commader. Po spusteni TC najdeme adresar s vytvorenymi rar partmi, oznacime vsetky diely (budu svietit na cerveno) a potom hore na liste v prvje ponuke (Files) dole si zvolte z ponuky "Create CRC Checksums (SFV format)". Doporucujem dat nazov sfv suboru presne ako maju nazvy rar diely, aby bolo jasne, kde to patri. Vytvoreny malicky sfv subor potom uploadnite spolu s hrou.
KDE UPLOADOVAT
Tu by som mohol pisat kludne aj niekolko dni svoje poznatky, budem sa radsej snazit podat len strucne pokyny. Samotny vyber serveru je mala alchimia. Kazdy si nech zvoli co mu najviec vyhovuje. V rebricku kvality a spolahlivosti je na spicke Rapidshare, za nim nasleduje Megaupload a az tak s velkym odstupom ostatne servery. Ako uploader musite rozmyslat uz trochu inak ako ked ste boli iba downloadermi. Prioritne musi byt kvaltne a rychle uploadovanie. Nebudete predsa davat subory na server, na ktory ho ledva dotlacite buldozerom za 3 dni, len aby ste splnili ocakavania jedneho spamera, ktory iny server ani nepozna. Dolezitym kriteriom je aj zivotnost uploadu na serveri. Ak ide o free usera, teda nemate predplateny ziaden server, vo vacsine pripadov linky budu zive, kym z nich stahuju. Potom uz cas "umrtia" sa pohybuje na urovni par tyzdnov (na Rapide to je 90 dni). Samozrejme treba mat na zreteli aj druhu stranu, teda downloadera, lebo predsa pre nich to budete robit, ale v ziadnom pripade to nesmiete davat ako hlavnu prioritu. VY sa s uplaodom narobite, VY mate naklady (v podstate aj financne) s uploadnutim hry (ked uz nic ine, ze mate navyse zapnuty pocitac aj v noci), VY porusujete ako uploader zakon. Preto si NIKDY nedavajte kecat do vasej prace a vyberajate server, ktory hlavne VAM vyhovuje. Su tu serveri, ktore ponukaju moznost zarabat peniazky za stahovanie vasho uploadu. Netreba mat ale velke oci, vacsinou sa jedna o "mission impossible", teda nesplnitelny ciel. Ja osobne mam niekolko serverov, kde som ako premium user zapojeny do "zarobkov", ale este nikdy som nezarobil ani halier a to mam uz nauploadovanych nejake tie MB.... A Rapidshare nepalti... Tiez treba mat na zreteli, kde a komu uploadujete. Zoberme si priklad nasho fora. Mame tu pravdila, ktore treba dodrziavat. A v pripade uploadov mam na mysli duplicitu na 1 serveri. Ked teda dana hra uz je na Meaguploade, zbytocne ju tam zase uploaodvat, ked linky uz sem nesmiete pridat, len na ine fora. V takomto pripade potom treba zvolit radsej server, na ktorom hra nie u nas.
Par udajov teraz konkretne (udaje pre free userov):
**Rapidshare - spickovy server, max.200MB/part, ma vlastny sof na upload
**Megaupload - jediny server, ktory dokaze este dnes Rapidu konkurovat - max.300MB/part, ma vlastny soft na upload
**FileFactory - dost sh*t server, velmi nespolahlivy na kvalitu uploadovania, ale nema skoro ziadne obmedzenia pre free download, preto je dost vyuzivany aj uplaodermi, max.300MB/part, ma vlastny soft na upload
**Netload.in - spickovy nemecky server, ktory ale pre free downloadera nevyhodna kvoli obmedzeniu v rychlosti (podobne ako u Rapidu), pri premium ucte ma vlastny ftp server na upload (prijima cca 10MB/s), max.400MB/part, ma vlastny soft na upload
**Egoshare - slusny server a hlavne pre free downoadera vyhodny, max.300MB/part
Su este aj dalsie servery, ktore stoja za zmienku, ale to by bola dlha debata. Vyssie spominane vyuzivam aj ja sam, preto ich mozem len doporucit. Osobne nedoporucujem vyuzivat CZ/SK serveri z mnohych dovodov. Nemam zaujem to tu teraz rozpisovat, ale viem co pisem...
AKO UPLOADOVAT
Myslim, ze tu asi nemam co vysvetlovat. Ked ste si vybrali server, kde chcete uplaodvat, este pred zacatim uploadovania doporucujem si na danom serveri vytvorit ucet. Teda sa zaregistrujte a stiahnite si program z danej stranky na upload. Registracia potom zabazpeci to, ze budete moct na danom serveri "manazovat" vase uploadnute subory, tiez vam umozni zbierat "bodiky/peniazky". Nema zmysel uploaodvat na nejaky server len tak "do vzduchu". Nebudete mat ziadny prehlad o tom, ci linky niekto stahuje, teda ani o tom, dokedy budu linky zive.
Po stiahnuti programu na upload, hlavne nezabudnite zadat meno a heslo k vasmu uctu na danom serveri. Tiez je vhodne si nastavit obmedzenie rychlosti uploadu. Ak mate inter.pripojnie s up 512kB/s, dajte maximum cca 490kB/s, aby vam zbytocne "nezabilo" cele internetove pripojenie. Tych par minut vas aj tak nezachrani, ale protim ani nezaregistrujete pocas surfovania, ze nieco uploadujete (v pripade poterby to mozete obmedzit este viac).
CO S UPLOADNUTYMI SUBORMI
Uploadujeme preto, aby ini mohli stahovat. Preto je potrebne vygenerovane linky na download vasho uploadu dat verejnosti na "oci". Tu si ale treba rozmysliet tiez par drobnosti. Bud ste tip uploadera, ktory chce "hrabat ako kura" a uploady bude "rozosievat" po celom nete a na vsetky zname a nezmane fora alebo ste uploader, ktory chce iba pomoct druhemu cloveku, aby mal danu hru tiez ako vy. V prvom pripade sice uploader nieco "zarobi", ale jeho upload bude mat velmi kratku zivotnost, lebo "konkurencia" nikdy nespi... Kazdopadne pri vytvarani topicu s hrou netreba zabudat, ze downloader nema tie informacie ako vy, preto treba vsetky zname udaje k uploadu pridat. My tu mame predpisane, co ma minimalne topic s hrou obsahovat a to sa nebude prilis lisit ani na inych forach. Stale dajte aspon maly obrazok hry, zakladne info (ISO, norma PAL/NTSC, jazyky), doporucujem este ale pridat info o uploade (kolko ma partov, velkosti jednotlivych partov a pod). Ak je upload zaheslovany, netreba zabudat ani na heslo, samozrejme. A tiez je vhodne dat odkaz na niektory server, kde sa moze downloader docitat aj oficialne informacie o hre (Tothegame, Gamespot, IGN a pod.).
P.S. Navod som pisal trochu narychlo a jeden "sup", preto ospravedlte pripadne preklepy a chyby. Povodny plan bol spravit obraukovy navod, ale ten by zabral aj 4 strany, preto som sa rozhodol radsej veci viac opisat ako ukazat. Dufam, ze aspon niekomu tieto infomacie pomozu a prida niekedy svoj kvalitny upload aj ku nam. Vyhradzjem si pravo zmien. Tiez si nezelam, aby tento navod sa objavil mimo nasho fora.
Enjoy!