Obsah fóra
XBOX 360 news: Dragon's Dogma; Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier; Max Payne 3; Akai Katana...        PS2 news: Major League Baseball 2K12        PS3 news: Silent Hill Downpour, FIFA Street...

Všeobecné informace

Hardware

Moderátoři: Super MOD, Moderátoři

Příspěvekod Vinnetou v 06 úno 2007, 16:08

Mám dotaz na našeho odborníka či na někoho kdo to ví. Prosím ne kdo si to myslí :D ...protože já si taky něco myslím. Rád bych věděl jak to je.
Jde o operační paměť. Mám nějaké 256 tuším malá rychlost, asi 177 nebo jak to je a pak mám nové DDR400 512-ky, tak mě zajímá jak to nejlépe využít. Mám pocit, že když je dám dohromady, tak mi to píše kolem 700, ale rychlost tu nižší.
Jak se to dá kombinovat?
Když bych tam nechal jen ty 512, systém mi teda píše nějakejch 448 což nechápu, tak to bude šlapat líp nebo je lepší využití je nechat spolu.

Děkuji :wink:
Wii Player
Vinnetou
Admin
Admin

Hotovost: 2,076.20 PSM
Dostal poděkování: 17 krát

Příspěvekod 5h1nj1 v 06 úno 2007, 16:44

Musis byt presnejsi. Prvni a zasadni informace je typ zakladni desky a procesor. Od toho se odviji mozne kombinace a rychlosti pameti, pripadne moznost dvoukanalu, taktovani a podobne. Pravdepodobne mas na zakladni desce integrovanou grafickou kartu, ktera uzira 64MB ze systemove pameti. Jinymi slovy, graficky chip sdili cast pameti se systemem. Proto ti to hlasi onu mensi velikost.
177MHz neni zadny ze zakladnich taktu (66,100,133,200,266,333,400...), takze se bud mylis, nebo mas nestandartne taktovano. Obecne te ale mohu ujistit, ze je mnohem lepsi mit o 50 procent vetsi pamet na mirne pomalejsim taktovani, nez naopak. Obzvlast v kapacitach, ktere uvadis.
Pokud bys snad mel desku, ktera podporuje dva pametove kanaly, je nejvyhodnejsi varianta osadit ji dvema stejnymi pametovymi moduly (na stejnem taktovani).
5h1nj1
VIP
VIP

Hotovost: 0.00 PSM
Dostal poděkování: 1 krát

Příspěvekod deXter v 06 úno 2007, 17:13

5h1nj1 píše:Musis byt presnejsi. Prvni a zasadni informace je typ zakladni desky a procesor. Od toho se odviji mozne kombinace a rychlosti pameti, pripadne moznost dvoukanalu, taktovani a podobne. Pravdepodobne mas na zakladni desce integrovanou grafickou kartu, ktera uzira 64MB ze systemove pameti. Jinymi slovy, graficky chip sdili cast pameti se systemem. Proto ti to hlasi onu mensi velikost.
177MHz neni zadny ze zakladnich taktu (66,100,133,200,266,333,400...), takze se bud mylis, nebo mas nestandartne taktovano. Obecne te ale mohu ujistit, ze je mnohem lepsi mit o 50 procent vetsi pamet na mirne pomalejsim taktovani, nez naopak. Obzvlast v kapacitach, ktere uvadis.
Pokud bys snad mel desku, ktera podporuje dva pametove kanaly, je nejvyhodnejsi varianta osadit ji dvema stejnymi pametovymi moduly (na stejnem taktovani).

mno dual-channel kit jedine koupit. na to ze mi pojedou 2 stejny kusy bych nevsazel :) ale jestli ma tu 256ku treba DDR200 tak je lepsi mit 512mb DDR400 nez 768mb DDDR200.. nevim jestli jde dat jednu na 200mhz a druhou na 400.. nikdy jsem to nezkousel ale myslim si ze by obe jely podle te pomalejsi :wink:
Naposledy upravil deXter dne 06 úno 2007, 18:56, celkově upraveno 1
Born to be the strongest
deXter
Guru
Guru

Hotovost: 500.00 PSM
Dostal poděkování: 0 krát

Příspěvekod Vinnetou v 06 úno 2007, 18:17

Díky.
Já tam mám obě už nějaký čas, jen jsem ho dnes rozebíral kvůli palírně, tak jsem si na to vzpomněl. Tak ty pomalejší jsou 266.
Taky se mi zdá, že bude lepší mít víc při nižší rychlosti. S tou grafikou máš pravdu, takže tohle je teď pro mě jasná volba :) .
Wii Player
Vinnetou
Admin
Admin

Hotovost: 2,076.20 PSM
Dostal poděkování: 17 krát

Příspěvekod 5h1nj1 v 06 úno 2007, 19:37

deXter píše:mno dual-channel kit jedine koupit. na to ze mi pojedou 2 stejny kusy bych nevsazel :)

To neni problem. Pokud koupis stejny typ modulu od stejneho vyrobce (se stejnym poctem svabu), pojede to. S tim vubec nejsou potize. Dual channel kity jsou spise marketingova zalezitost. ;)

ale jestli ma tu 256ku treba DDR200 tak je lepsi mit 512mb DDR400 nez 768mb DDDR200..

Nerekl bych. Podivej se na jekekoliv realne aplikacni testy. Nebo si je udelej sam. Vysledky jsou jednoznacne ve prospech vetsi kapacity nad vetsi frekvenci. Je dulezite si uvedomit, ze ta dvojnasobna frekvence neznamena dvojnasobny vykon PC. ;) Jsou to vetsinou radove procenta. Jak ve hrach, tak beznych aplikacich. Neco jineho by bylo srovnani 1,5GB a 2GB, tam by vitezila frekvence z duvodu nevuziti te velke kapacity pameti, ale u 512MB je to jasne. Cim drive dojde pamet, tim drive a casteji prijde ke slovu disk a swapovani, jehoz rychlost je nekolikanasobne nizsi nez rychlost jakekoliv z RAM pameti a je to VELMI znatelny rozdil ve vykonu. Krome toho ma Vinnetou pomerne prijatelne 266MHz moduly.

nevim jestli jde dat jednu na 200mhz a druhou na 400.. nikdy jsem to nezkousel ale myslim si ze by obe jely podle te pomalejsi :wink:

To bohuzel nelze. I kdyz v nekterych konfiguracich je mozne nastavit modulum vyssi taktovani (ignoruje se vyrobni casovani modulu), bude ta slabsi pamet s nejvetsi pravdepodobnosi vykazovat velke mnozstvi chyb a system nejspise zkolabuje. Bezet tedy mohou skutecne vetsinou jen na frekvenci te pomalejsi z nich. Pokud tedy jsou vubec spolu (a s pametovym radicem) kompatibilni, coz se take vzdy nepostesti.
5h1nj1
VIP
VIP

Příspěvekod deXter v 06 úno 2007, 19:57

To neni problem. Pokud koupis stejny typ modulu od stejneho vyrobce (se stejnym poctem svabu), pojede to. S tim vubec nejsou potize. Dual channel kity jsou spise marketingova zalezitost. ;)

mno sam jsem to zkousel asi u 3 typu pameti.. sice fungovali ale memtest nasel chyb ze to bylo az hnusny :)

Nerekl bych. Podivej se na jekekoliv realne aplikacni testy. Nebo si je udelej sam. Vysledky jsou jednoznacne ve prospech vetsi kapacity nad vetsi frekvenci. Je dulezite si uvedomit, ze ta dvojnasobna frekvence neznamena dvojnasobny vykon PC. ;) Jsou to vetsinou radove procenta. Jak ve hrach, tak beznych aplikacich. Neco jineho by bylo srovnani 1,5GB a 2GB, tam by vitezila frekvence z duvodu nevuziti te velke kapacity pameti, ale u 512MB je to jasne. Cim drive dojde pamet, tim drive a casteji prijde ke slovu disk a swapovani, jehoz rychlost je nekolikanasobne nizsi nez rychlost jakekoliv z RAM pameti a je to VELMI znatelny rozdil ve vykonu. Krome toho ma Vinnetou pomerne prijatelne 266MHz moduly.

mno tohle neni uplne pravda.. sice ma vetsi operacni pamet ale ta pamet je pomalejsi > mensi propustnost > mensi vykon...
fakt 266MHz je malo.. ale nevim , muze zkusut dat tam tu 512ku na 400mhz a udelat naky benchmarky a pak tam dat jeste tu 256ku a oboje na 266mhz. Co bude lepsi :wink: ono bude asi na stejno no.. bud vetsi pamet nebo vetsi takt :)
treba u her kterejm bude stacit 512mb to bude mit lepsi jen s tema 512ti ;) ale jak rikas no.. zalezi na tom kolik aplikace vyuziva OP 8)
Born to be the strongest
deXter
Guru
Guru

Příspěvekod 5h1nj1 v 06 úno 2007, 20:39

deXter píše:mno sam jsem to zkousel asi u 3 typu pameti.. sice fungovali ale memtest nasel chyb ze to bylo az hnusny :)

Jasne, muze byt, ale to neni problem toho, ze jsi nepouzil dual channel kity. Tech problemu muze byt spousta. Nejcasteji spatna kompatibilita s MB/pam. radicem, pripadne vylozene nekvalitni pameti a podobne. Ja jen chtel rict, ze pokud koupis dva stejne znacene moduly a zaroven dual channel kit s timto typem modulu, nebude v tom vubec zadny rozdil. BTW, ze ti vypisuje spoustu chyb memtest, jeste nemusi znamenat skutecnou zavadu v pametove konfiguraci. To jen na okraj. Nerikam, ze to u tebe tak bylo.

mno tohle neni uplne pravda.. sice ma vetsi operacni pamet ale ta pamet je pomalejsi > mensi propustnost > mensi vykon... fakt 266MHz je malo.. ale nevim , muze zkusut dat tam tu 512ku na 400mhz a udelat naky benchmarky

Ne. Zadne klasicke benchmarky, ale realny aplikacni test. Synteticky benchmark ti pochopitelne nameri, ze mas rychlejsi pameti a pokud bude vylozene zameren na pametovou propustnost, je schopen obcas ukazat i dvojnasobne hodnoty pri mereni 200Mhz vs 400MHz modulu. Jde ale o to, ze REALNY RYCHLOSTNI ROZDIL je MNOHEM mensi. V podobnych pripadech jako ten, o kterem jsme mluvili, to byva jednoznacne ve prospech vetsi kapacity oproti vetsi frekvenci. Ale to uz se opakuju. Vyhoda vetsi pameti se zaroven zvysuje se starim systemu. Pokud se tim trochu zabyvas, jiste tohle vis. Nechci se nejak hadat, snad to tak nevyzni. Jen bych nerad, aby nekdo ziskal ne zcela spravne informace. Pochopitelne take vyjimky potvrzuji pravidlo, neuvadim zadne dogma. ;) Mam ale po tech mnoha stech instalacich tak trochu vysledovano, co jak reaguje. :)
Take bychom mohli jit do detailu casovani a taktovani pameti, kdy i frekvencne zdanlive pomalejsi pameti jsou vlastne rychlejsi a naopak, nebo kdy je rychlost pameti zavisla od poradi osazeni ve slotech, ci o BIOSem chybne zjistene rychlosti, kdy pameti ve skutecnosti bezi na vyssi frekvenci a tak dale a dale...
Vzdaloval bych se ale uz trochu puvodnimu topicu, tak to asi uzavrem takhle. Kazdy rekl svoje. ;)

edit: Jeste k te poznamce o dual channelu pod timto prispevkem: To je jasne, ze nejsou tak drahe, aby si to clovek nemohl dovolit (cena byva temer stejna jako u souctu cen samostatnych kusu), ale jde o to, ze muzes klidne udelat upgrade stavajiciho systemu, kde je sice moznost dual channel, ale je osazen jen jeden modul, cili system bezi v single modu. Klidne lze proste dokoupit stejny modul, ktery uz tam je a osadit jim druhy kanal. Pojede to v 99 procentech pripadu bez problemu. Nic "desetkrat" nezkousis. ;) Samozrejme doporucuji ve vsech pripadech kvalitni, znackove pameti.
Naposledy upravil 5h1nj1 dne 06 úno 2007, 22:00, celkově upraveno 2
5h1nj1
VIP
VIP

Příspěvekod deXter v 06 úno 2007, 20:59

Ja se taky nechci hadat :D jinak k tomu dual-channelu .. je mozny ze to pojede bez chyb ale myslim ze v dnesni dobe nejsou dual-channe kity zas tak drahy.. 2x512MB Kingston DDR400 CL2 dual mas za 2800,- s DPH takze je asi lepsi kupit si kvalitni pameti uz overeny a nezkouset deset modulu jestli pobezej spravne :) no nic to je fuk :wink:
[/OT] :lol:
Born to be the strongest
deXter
Guru
Guru

Zpět na PC: Hardware