Obsah fóra
XBOX 360 news: Dirt Showdown; Men In Black: Alien Crisis; Dragon's Dogma; Max Payne 3...        PS2 news: Major League Baseball 2K12        PS3 news: Silent Hill Downpour, FIFA Street...

Všeobecné informace

Jak jsem překládal Monopoly

Vše o hrách ...

Moderátoři: Super MOD, Moderátoři

Příspěvekod mafro v 16 črc 2007, 22:08

Byl jsem požádán abych tady popsal postup jak se dělá čeština do her na Playstation. Speciálně tady pro hru Monopoly kterou jsem měl tu čest loni v čase vánoc přeložit.

Vzhledem k tomu, že je tahle hra velmi dobře připravena na překlad do více jazyků nebylo zase až tak obtížné.

Nejprve jsem si v PC prohlédl co je na CD s hrou za soubory. Zaujala mě složka LNG ve které jsou soubory s příponou LBN a jménem jazyka. Rychlý náhled funkcí view v Servant Salamandru mi řekl že jsem na správné cestě. Ano tady jsou soubory pro jednotlivé jazyky. Teď šlo o to jak je změnit aby to fungovalo. Tedy přijít na princip uložení jednotlivých položek.

Prohlédnutím v Hexa režimu jsem si všiml že každá jednotlivá položka je ukončena znakem s kódem 00h (pro céčkaře: 0x00) a zalomení řádku v rámci jedné položky používá znak 0Ah (0x0A). Pro jednodušší úpravu pod windows jsem si znak zalomení nahradil znakem který se v textu nevyskytuje (použil jsem ~) a ukončení pole jsem nahradil normalním znakem konce řádku. (ať žije starý dobrý DOSový Hiew).

Poté to byla brnkačka v editoru PSPad (nebo CodePad.. nevím už teď přesně co jsem v té době používal) jsem přepsal všechny texty do češtiny.

Po přeložení jsem provedl náhradu svých zastupných znaků zpět na ty které byly normálně použity a tento soubor jsem měl připraven pro zpětné vložení do Image disku. K tomu mi posloužil program UltraISO který umí nahradit soubory v obrazech disků.

Tento obraz jsem před pálením vyzkoušel v emulátoru ePSXe (kde jsem našel pár překlepů...) a jak jsem byl s překladem spokojen tak s pomocí některých drobných utilit jsem v obrazu obnovil PS Boot sektor (BootEdit) a opravil ECC chyby v sektorech (ECCRegen). Vypálil a výsledek si můžete stáhnout.

Jak jsem psal na začátku: tohle bylo snadné. Nemusel jsem se ohlížet příliš na dělku textu (autoři s různou délkou textu v různých jazycích počítali), struktura jazykového souboru byla jednoduchá a šlo to po jednoduchých úpravách editovat i v obyčejném poznámkovém bloku (i když jsou lepší programy). Většina her má texty zašité uvnitř jednoho velkého souboru se vším (grafikou, hudbou, programem) a tam je překlad mnohem obtížnější. Musí se dodržet přesně délka textu. Zkracovat jde což o to (co nevyužiju nahradím mezerou) ale prodlužovat není kde. :(

Snad jsem teď některé z vás navnadil a budete se pokoušet najít texty a upravit je i v jiných hrách. V tom případě přeji hodně štěstí a doporučuji používat ePSXe pro testování. (já navíc ještě používám DaemonTools pro virtuální mechaniky z které to pak pouštím v emulátoru).

Sakra to jsem se rozepsal, takže budu končit.

Hodně štěstí a hodně her pro Playstation v češtine... 8)

Mafro
mafro
Rookie
Rookie

Hotovost: 0.00 PSM
Dostal poděkování: 0 krát

Příspěvekod mikeek v 17 črc 2007, 20:02

a jo.navod celkem navnadil :).dikes ;)

EDIT: Nevite nekdo,jetli jdou ve hre Resident Evil 3 zmenit titulky?abych se treba nesnazil zbytecne.Jo a nevite kde by tak teoreticky mohly byt? tady je seznam slozek co tam sou.diky

Kód: Vybrat vše  [Otestovat Linky]
http://imageshock.eu/?img=re3.jpg

EDIT 2 :Abych to tady nepletl do monopoly tak zakladam novej topic:

Kód: Vybrat vše  [Otestovat Linky]
http://www.console-power.com/viewtopic.php?p=38827#38827
mikeek
Rookie
Rookie

Hotovost: 0.00 PSM
Dostal poděkování: 0 krát

Příspěvekod Robot2037 v 12 dub 2008, 15:33

diky za navod.
stvalo me ze X-COM neni na PSX v cestine, takze diky tvemu navodu sem zjistil jak na to. hodil sem tam texty z PC verze s drobnyma upravama + nejake doplnkove preklady co na PC nebyly. bohuzel mam ale stejny problem, ktery si popisoval u Monopolu - prestal hrat zvuk v uvodnich intrech a taky sem si vsiml ze i ve hre to sem tam hraje trosku divne. jinak texty a vse ostatni je ok a vse funguje. tak by me zajimalo cim je to zpusobeno a jestli se uz nenaslo nejake reseni tohoto problemu.
Robot2037
Beginner
Beginner

Hotovost: 1,921.55 PSM
Dostal poděkování: 6 krát

Zpět na PS1: Games