Obsah fóra
XBOX 360 news: Dirt Showdown; Men In Black: Alien Crisis; Dragon's Dogma; Max Payne 3...        PS2 news: Major League Baseball 2K12        PS3 news: Silent Hill Downpour, FIFA Street...

Všeobecné informace

Co odcházi v laseru?

Diskuse o hardware ze světa PS2 a o konzoli samotné ...

Moderátoři: futyori, Super MOD, Moderátoři

Příspěvekod bodlinka v 08 zář 2009, 08:03

Zdravím, proč vlastně přestává fungovat laser? Je to kvůli tomu že laserová dioda začíná mít slabší svit? Nebo to je kvuli tomu, že všechny ty vychylovací a nastavovací cívky společně s čočkou přestávají fungovat jak mají? Nebo je to tím že se čočka postupně obrousí(poškrábe) a tim už laser není schopný zaostřit? Ja jen že mám doma velké množství nefunkčních laserů a nebyl by možná tak velký problém to dát do kupy. Dají se totiž koupit jak samotné laserové diody,tak jen čočky, tak také celý subsytém laseru a to vychylovací cívky společně s čočkou. Také se dá koupit pouze PCB.Takže včem by to mohlo být a kde je zakopaný pes.Refurbishment laseru se normálně dělá a určitě to bude vědět nekdo z Wisoftu(jestli ovšem budou se ochotni podělit :D ) Díky za info
bodlinka
Beginner
Beginner

Hotovost: 1,318.45 PSM
Dostal poděkování: 2 krát

Příspěvekod Arnie_one v 12 zář 2009, 16:37

Nevidim sebemnsi duvod delat repas, jak pises, za tu cenu co optika stoji, jsem o tom nemel nikdy potrebu uvazovat.
Co kus to stejne jine hodnoty, takze .......

Nevim jestli by jsi byl schopny to cely nabastlit :)
Arnie_one
Uznávaný odborník
Uznávaný odborník

Hotovost: 21,271.86 PSM
Dostal poděkování: 13 krát

Příspěvekod bodlinka v 13 zář 2009, 09:19

Nabastlit io asi není problém.Když to tak vezmeš, tak všechny lasery, které se teď dají do PS2 koupit(kromě H,Q a W) jsou repas.Takže bězně se to dělá. Nejhorší problém je asi připájet ten flexibilní plošný spoj k laserové diodě, ale to taky jde. Jinak ty náhradní díly se dají koupit mnohem laciněji než celý nový(repas) laser.Plošný spoj na cca 2 dolary,čočka cca 1 dolar a celá sestava cívek s čočkou na cca 5 doláčů.Když to srovnáte s cenou za kterou se tu laser běžně prodává(nepočítam aukro) tak je to běžně cca 1000Kč a za tu trocha práci s bastlením se to myslím vyplatí.
Takže máte s tím někdo zkušenosti?
Díky
bodlinka
Beginner
Beginner

Příspěvekod futyori v 13 zář 2009, 12:19

tam, kde odkial si vies kupit tie veci, ktore si spominal na zosatvenie repasu, si vies kupit aj celu optiku za cca 10 dolarov. tak neviem ci ma vobec cenu rozmyslat o tom, ze si optiku zostavis doma sam. ale ak mas vela casu a chces usporit 5 dolarov, tach nech sa paci. prajem prijemnu montaz...
PS: je to iba moj nazor
futyori
PS Konzultant
PS Konzultant

Hotovost: 29,536.04 PSM
Medaile: 1
Medaila za pomoc PlayStation (1)
Dostal poděkování: 45 krát

Příspěvekod bodlinka v 15 zář 2009, 13:02

no 5 dolarů to není, protože i ten nejlevnější repas laser(B) stojí cca 20dolarů(pokud víte kde ho koupit).Takže pokud doma mám celý nefunkční laser, tak úspora je někde mezi 15-40 dolary(v případě že laser koupíte jinde než na Aukru). A to už si myslím je dost a proto se to vyplatí.Jen jsem chtěl vědět jestli s tím má někdo zkušenost a zda nad tím taky někdy někdo takto uvažoval a ne jen kupoval nové lasery.
Mám prostě tu vlastnost že chci všechno spravit a nekupovat zbytečně nic nového :D A v tomto případě si myslím to není problém.
Problém by to byl pouze v tom případě že by největší díl viny na nefunkčnosti měla laserová dioda.Co jsem koukal na laser, tak je tato dioda nějak speciálně zatmelená a to by asi byl právě problém.Vše ostatní je v pohodě(čočka, cívky, plošný spoj)
bodlinka
Beginner
Beginner

Příspěvekod futyori v 15 zář 2009, 20:26

Odporucam vyskusat to. a ked to pojde, tak si macher. nie je to tak jednoduche ako sa na 1. pohlad zda. ked sa ti to nepodari, mozes kupovat novy (repas) laser a to uz o uspore nie je co hovorit (vlastna skusenost... :( )
futyori
PS Konzultant
PS Konzultant

Příspěvekod Arnie_one v 16 zář 2009, 20:44

Tohle nema cenu nekomu vysvetlovat. Pokud by tohle nekdo na "kolene" umel nepta se, JAK to udelat atp.
futyori tohle neres, nevysvetlis nepomuzes, zbytecna ztrata casu.
Arnie_one
Uznávaný odborník
Uznávaný odborník

Hotovost: 21,271.86 PSM
Dostal poděkování: 13 krát

Příspěvekod bodlinka v 27 říj 2009, 15:50

to Arnie:

Já taky netvrdil že to umím(ale proč se to nenaučit), ja jen říkal, že ta případná výměna by měla být v pohodě, protože to případné pájení se vcelku dá.Proto jsem se ptal zda to někdo zkoušel a zda má cenu všechny tyto díly na opravu koupit,protože pokud koupíš teď v tuto chvíli "nový laser" tak je to stejně repas. Ještě jsem to tedy nezkoušel, ale chystám se na to.. A jen pro info.. jen tak namátkově jsem prošel cca 10 vadných laserů co mám doma a u dvou stačilo vyčistit čočku(jak tu hýbací/hlavně zevnitř), tak tu co je zasazená v těle laseru(po oddělání té cívky s čočkou) a stačilo je vyčistit(platí pro PS2 v3-v10).Ani jsem tomu nevěřil a okamžitě naběhly.Nevím tedy jaká bude životnost a co odejde jako dalšího, ale teď funfují.
To tedy jen pro info pro ty, kdo chtějí vyzkoušet všechny a poslední možnosti jak třeba zachránit jejich lasery před definitivním koncem a třeba ušetřit před koupí nového laseru...
Třeba to někomu pomůže...
Díky
bodlinka
Beginner
Beginner

Příspěvekod futyori v 28 říj 2009, 08:05

kym si to nevyskusal a aspon neposkladal jeden jediny kus, ktory by aj fungoval, tak pisat nieco take, ze je to jednoduche je unahlene, si myslim...
futyori
PS Konzultant
PS Konzultant

Příspěvekod petuna v 29 říj 2009, 14:33

bodlinka píše:to Arnie:

.... A jen pro info.. jen tak namátkově jsem prošel cca 10 vadných laserů co mám doma a u dvou stačilo vyčistit čočku(jak tu hýbací/hlavně zevnitř), tak tu co je zasazená v těle laseru(po oddělání té cívky s čočkou) a stačilo je vyčistit(platí pro PS2 v3-v10).Ani jsem tomu nevěřil a okamžitě naběhly.Nevím tedy jaká bude životnost a co odejde jako dalšího, ale teď funfují.
......
Díky

Zajímalo by mě jakým způsobem jsi čistil čočku zespodu...Poněvadž díky páru drátků na obou stranách čočky se tato čočka zřejmě nedá celá vytáhnout z magnetického lože, ve kterém se vznáší.

Díky.

Už jsem na to přišel :D :lol: .
PS2 slim SCPH-90004 + MODBO 760
petuna
Ordinary User
Ordinary User

Hotovost: 8,281.16 PSM

Příspěvekod bodlinka v 30 říj 2009, 09:57

jojo, není to nic težkýho a fakt to pomůže.Ono určitě jsi tam měl za ta léta mrtě prachu :P a tahkhle alespoň trochu odlehčíš laseru při zaostřování :P
bodlinka
Beginner
Beginner

Příspěvekod MoMo v 14 lis 2009, 09:32

Platí to prosím i pro laser HD7? A mám si rovnou připravit náhradní? Až to zničím při rozebírání, nebo to opravdu není nic těžkého, jak píše bodlinka?
MoMo
Moderátor
Moderátor

Hotovost: 275,312.42 PSM
Dostal poděkování: 71 krát

Příspěvekod bodlinka v 26 lis 2009, 12:01

Ahoj, no HD7 je trochu náročnějsí na rozebírání, ale pokud se ti do toho nechce existuje vcelku jednoduchá operace.. Kup si sprej se stlačeným vzduchem a párkrát jím ten laser profoukni. Rozhodně tím nic nezkazíš a je velká pravděpodobnost že laser začne znovu fungovat..
bodlinka
Beginner
Beginner

Příspěvekod futyori v 26 lis 2009, 14:02

Ako som to uz pisal vyssie, ani pre zbehleho elektrotechnika to nie je jednoducha zalezitost... (podla mna)
futyori
PS Konzultant
PS Konzultant

Příspěvekod Sysel4 v 16 pro 2009, 05:46

Zdravím pařani :twisted: ,

chtěl bych si vyčistit čočku na Playstation 2 SCPH-75004 se Swap Magic 3.6, nemám na to žádné čístící DVD nebo tak něco, neznáte někdo způsob jak to vyčistit běžnýma věcma co májí všichni doma . Dík za rady.... sice vím že už totu asi je vysvětleno ale já nemám hodiny na to abych pročítal fórum srry
Sysel4
Beginner
Beginner

Hotovost: 1,045.20 PSM
Dostal poděkování: 1 krát

Další

Zpět na PS2: Hardware